Een All Time Lowe OchtendhumeurDonderdag 8 februari komt Nick Lowe weer eens naar Paradiso. Sinds de jaren '70 is hij daar een geregelde gast geweest: als Nick Lowe, als onderdeel van Rockpile-de band van rockgitarist Dave Edmunds en vast ook wel eens incognito.Of hij met zijn eerste ,redelijk bekende band, Brinsley Schwarz, Nederland bezocht, is me onbekend. Nick Lowe gaat al een mensenleven mee in de muziek, dat wil zeggen vanaf eind jaren '60.Begenadigd schrijver van rocksongs, die geënt zijn op de muziek van Chuck Berry, Everly Brothers, Jerry Lee Lewis,Beatles, Kinks en alles wat daar tussen zit.Liedjes zonder peospas,met een begin en een eind, van stemmige,akoestiese songs tot stomende rock 'n'roll.
Producer van grote namen als Elvis Costello,Dave Edmunds en Graham Parker vond hij ook nog tijd, na Brinsley Schwarz,nog een flink aantal solo-albums te maken.ook met John Hiatt speelde hij. Nu, bijna 63 jaar, heeft hij weer een heel mooi, ingetogen album gemaakt, The Old Magic.
Ik ben helemaal klaar voor dit optreden, zoals ik ook 30 jaar geleden van bovengenoemde bands (en gelijkgestemden als Ian Dury,DucksDeLuxe en Squeeze)genoot.
Een uitgelezen kans voor het Ochtendhumeur op Woensdag om dat rijke oeuvre eens te belichten. Nick Lowe en de mensen met wie hij werkte of beïnvloedde dus.Lekkere, ongecompliceerde muziek met slimme teksten, twee uur lang in het Ochtendhumeur.
En ook een triest bericht: Tom Krabbendam, slaggitarist van het eerste uur van The Outsiders, dè Amsterdamse band van de jaren '60,overleed vorige week.Dat maakte de Molenstichting Fivelingo woensdag 1 februari op haar site bekend. Krabbendam werkte de laatste jaren als molenaar in houtzaagmolen De Fram in het Groningse dorp. Begin januari weigerde hij te evacueren toen de dijk langs het Eemskanaal bij Woltersum het als gevolg van hoogwater dreigde te begeven. In plaats van te vertrekken, voorzag hij de hulpverleners van koffie.
De molen staat in de rouwstand.
Daar kan en wil ik niet om heen: twee nummers ter nagedachtenis aan de man die soms nòg langer haar leek te hebben dan Wally Tax: Lying All The Time, de doorbraaksingle, en Sun's Going Down, de debuutplaat van The Outsiders.

Speellijst:
Lying all the time,Outsiders;I Love The Sound Of Breaking Glass,Nick Lowe;I Knew The Bride, Dave Edmunds;L.A.F.S.,Nick Lowe;What's So funny 'Bout Peace,.Love * Understanding,Elvis Costello;Billericky Dicky,Ian Dury;People Change, NL with Chrissie Hynde;Stop Your Sobbing,Pretenders;The Beats in me,Johnny Cash;Tougher Stuff,Carlene Carter;Half a Boy,Half a man, NL;
Rockin'Chair, Brinsley Schwarz;I Live on a Battlefield, NL;Howlin'Wind, Graham Parker;The Love That Harms; John Hiatt;Pulling Mussels (From a Shell),Squeeze;Girls Talk, Dave Edmunds;The Ugly Things, Brinsley Schwarz;Best in the World,Dr.Feelgood;Heart of the City,NL,Here Comes The Weekend,Rockpile;Sun's Going Down,Outsiders;Let's Say In and Make Love, Nick Lowe.


Naschrift: het was een schitterend en vrolijk concert waarin de meester met zijn band een artistieke staalkaart van zijn kunnen gaf.Na een toegift met een geweldige uitgeklede versie van Peace, Love and Understanding kwam Lowe alleen terug voor een intieme weergave van het eerste grote Elvis Costello-nummer: Alison.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen