Column van Reinier Spreen van 20 februari:

Iedere zondagochtend om 9.30 een gesproken column van Reinier Spreen. Al zijn columns zijn te vinden op zijn eigen site. Dit is de audio-column van zondag 20 februari:Prora
16 februari 2011

Met een vriend bezocht ik op het Oostzee-eiland Rügen enkele jaren geleden Prora, het onmetelijke vakantieoord dat de nazi’s bouwden voor de arbeiders. Kraft durch Freude. Nog steeds staan honderden en honderden meters hotel overeind, omzoomd door naaldbos, klaar om te imponeren. Was het tijdig voltooid, dan hadden twintigduizend mensen er gelijktijdig vakantie kunnen vieren, in de blauwgroene zee onder de krijtrotsen. Het eerste massatoerisme. De Russen hebben later geprobeerd de gebouwen op te blazen, maar verloren van het gewapende beton.

Dat is wat ik nog weet en wat ik er soms over vertel. Het is een goede vakantieherinnering, degelijk historisch gestut. En toch denk ik er niet graag aan.

We waren er in oktober. Laagseizoen, in elk hotel konden we terecht. En Prora was uitgestorven. Als het al toeristen trekt, toen zeker niet. We reden de enorme parkeerplaats op. Geen toegangspoort, geen auto’s, geen levende ziel. Wel een parkeerautomaat.

En daar ben ik toen geld in gaan doen.

In de drukke Javastraat hier om de hoek zie ik soms het ongelooflijke gebeuren: mensen zetten midden op straat hun auto stil om een snelle boodschap te gaan doen. De eerste auto achter ze gaat al toeteren, om de vijf minuten rijdt er politie langs. Het laat ze allemaal koud. Ik benijd ze, want ik vrees het gezag. Ik ben al bang voor een boswachter die er niet is.


(c) 2011 Reinier Spreen

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen